Mă interesează să recepţionez programe dintr-o anumită ţară.
+/- detalii programe italiene
Pentru programele italiene, fie cele libere, fie pachete codate ca Sky Italia sau TivuSat, instalaţia recomandată este o antenă de 80 cm fixă, orientată pe satelitul Hotbird.
Dacă aveţi deja receiverul, vă trebuie o
antenă fixă fără receiver.
Dacă nu aveţi nimic, vă putem oferi noi toată instalaţia cu receiver, pentru programe italiene.
+/- detalii programe germane
+/- detalii programe franceze
Nu există prea multe programe franceze libere pe satelit, o instalaţie posibilă este o antenă de 90 cm fixă, pentru 2 sateliţi, 5W şi 7E.
Dacă aveţi un decodor şi o cartelă pentru pachetul Canal Satellite pe satelitul Astra este sufucientă o antenă de 0,8 m .
Dacă aveţi pachetul TNT, tot pe satelitul Astra, se pot vedea toate canalele cu o antenă de 0,8 m, inclusiv cele HD.
Dacă aveţi un decodor pentru pachetul Bis sau Orange pe satelitul Hotbird sau pe Atlantic Bird 3, este suficientă tot o antenă de 0,8 m pentru a recepţiona programele respective.
+/- detalii programe britanice
Dacă aveţi deja un decodor şi o cartelă pentru pachetul Sky UK, se recomandă cel puţin o antenă de 1,40m pentru satelitul Astra 2A/2B/Eurobird1. De remarcat că şi cu antena de 1,40 m nu se văd chiar toate canalele aici în Bucureşti, însă se văd majoritatea.
+/- detalii programe ruseşti
Pentru a recepţiona o parte din programele ruseşti libere, instalaţia minimă este o antenă de 80 cm fixă, orientată pe satelitul Hotbird.
Pentru a recepţiona mai multe programe ruseşti de pe diverşi sateliţi, ca şi alte programe cu emisiuni şi filme în limba rusă, de exemplu programe ucrainiene se poate instala o antenă cu motor.
Dacă aveţi deja o cartelă pentru pachetul NTV Plus, atunci vă trebuie o instalaţie cu o antenă de 1,4 m şi receiver cu cartelă, pe satelitul 36E.
Dacă aveţi şi cartela şi decodorul pentru NTV Plus, sau aveţi decodor pentru pachetul Tricolor TV, atunci vă este suficientă antena de 1,4 m fără receiver.
+/- detalii programe portugheze
Programele portugheze sunt în general codate. Dacă aveţi cartela şi decodorul pentru pachetul Nos sau Meo, vă trebuie o antenă fixă de 0,8m pe satelitul Hispasat 30W
+/- detalii programe spaniole
+/- detalii programe olandeze
+/- detalii programe turceşti
+/- detalii programe arabe
Programele arabe se pot recepţiona în principal pe doi sateliţi:
Pentru satelitul Badr (Arabsat) instalaţia minimă este o antenă de 0,8 m şi receiver, deşi e necesară o antenă mai mare pentru recepţia unui număr mai mare de programe pe acest satelit.
Pentru satelitul Nilesat, se recomandă o antenă de 1,4 m şi receiver, totuşi unele canale de pe acest satelit nu se pot recepţiona nici cu această antenă.
Deoarece în ultima vreme semnalele pe acești doi sateliți au scăzut în zona țării noastre, se poate opta pentru o instalație pe satelitul Hotbird 13E, cu antenă mică, și care are și avantajul că pe lângă câteva zeci de programe arabe, se recepționează câteva sute de programe europene și din alte țări.
Se poate monta antena la balcon sau la fereastră, sau trebuie montată pe acoperiş?
Pentru a găsi exact direcţia unui satelit, în locul unde aţi dori să montaţi antena, faceţi clic aici.
În general, sateliţii sunt undeva în dreptul ecuatorului. Dacă aveţi un balcon sau o fereastră de unde se vede soarele toată ziua, există şanse să se poată monta acolo o antenă de satelit.
Pot vedea programele TV româneşti pe satelit fără taxe de abonament?
Unele da, însă altele nu. Chiar programe "normale" ca TVR1 sau ProTV etc. sunt codate la transmisia pe satelit.
+/- detalii
Pentru o listă a programelor româneşti libere pe satelit vezi aici. Programele româneşti necodate nu sunt grupate pe un singur satelit, ceea ce implică o instalaţie mai complexă.
Dacă locuiţi în Bucureşti sau împrejurimi, nu aveţi foarte multe pretenţii la programele româneşti, şi pe de altă parte vă interesează şi programe străine, o soluţie optimă este folosirea unei antene cu motor, combinată cu o instalaţie digitală terestră, cu care se pot recepţiona unele programe româneşti de bază care pe satelit sunt codate.
Ce număr de programe se pot vedea pe satelit?
Există mii de programe, însă depinde ce vă interesează.
+/- detalii
Pentru lista completă a tuturor programelor clic aici. Însă acolo sunt listate toate programele, din toată lumea, codate şi necodate, deci nu toate se pot vedea aici, şi nu toate se pot vedea la liber.
Este cazul să instalez o antenă cu motor?
De asemenea, ar fi bine să optez pentru o antenă mai mare?
Depinde de programele pe care doriţi să le recepționați. De multe ori pentru programe dintr-o singură ţară este suficientă o antenă fixă, acestea fiind grupate pe un singur satelit.
+/- detalii
În alte situaţii însă programele chiar dintr-o singură ţară (este şi cazul programelor româneşti necodate) sunt răspândite pe diverşi sateliţi, iar dacă vreţi să prindeţi programe din diverse tări, cu atât mai mult e cazul să optaţi pentru varianta unei antene motorizate.
Trebuie să ştiţi că preţul antenelor de satelit creşte exponenţial cu diametrul, ceea ce este un argument foarte serios pentru a evita instalarea unei antene mai mari decât este strict necesar. De aceea ca mărime a antenei, nu recomandăm mai mult de 1 m, deoarece în ultima vreme semnalele de la sateliţi sunt destul de puternice.
Există şi excepţii, unele programe străine au semnalul concentrat pe alte zone geografice, și se pot recepționa în România doar cu antene mai mari, sau nu se pot recepționa deloc.
Pentru un pachet de programe străine pot să achiziţionez doar cartela din ţara respectivă?
Da, dacă se vinde separat.
+/- detalii
Noi vă putem livra toată instalaţia mai puţin cartelele din altă ţară, care nu se vând în afara ţării respective
Sunt şi situaţii când decodorul este împerecheat cu cartela, şi aceasta nu va funcţiona în alt receiver. În acest caz evident nu veţi putea cumpăra cartela separat.
În principiu furnizorii de programe au dreptul de transmisie doar pentru o anumită ţară, şi este posibil să nu puteţi încheia un contract decât pe numele unei persoane cu domiciliul în ţara respectivă.
Pot folosi o singură antenă satelit la mai mult de un televizor?
Da, dar instalaţia se complică şi preţul creşte corespunzător.
+/- detalii
Nu se poate pur şi simplu distribui semnalul pe cablu la mai multe televizoare. În primul rând este necesar un LNB special cu mai multe ieşiri, apoi la fiecare TV trebuie prevăzut un receiver, dacă nu aveţi unul din foarte puţinele televizoare care au încorporat şi un receiver satelit.
E nevoie de o cartelă la fiecare post de recepţie?
De obicei da, însă sunt şi excepţii. Vă rugăm să ne contactaţi pentru mai multe detalii.
Este normal să se întrerupă recepţia când plouă?
Da, dar numai când plouă torenţial, pentru scurt timp. La o antenă bine reglată şi corect dimensionată acest fenomen nu trebuie să fie foarte supărător.
+/- detalii
Pentru a înţelege acest fenomen, este suficient să ne gândim că sateliţii geostaţionari folosiţi la transmisiile TV sunt situaţi pe o orbită deasupra ecuatorului, la aproape 36000 km deasupra pământului, şi au nu au o sursă de energie foarte puternică, ceea ce limitează puterea de emisie. În această situaţie, un strat de nori şi ploaie între satelit şi antena de recepţie poate afecta foarte serios recepţia, datorită efectului de absorbţie a undelor electromagnetice. Pentru a minimiza acest fenomen se pot folosi antene mai mari, însă acestea pot fi foarte scumpe, fiind de obicei folosite doar în scopuri profesionale, de exemplu de firmele de cablu. Oricum şi cu o antenă mai mare tot se poate întrerupe semnalul în asemenea situaţii, însă mai rar şi pentru un timp mai scurt.
Totuşi şi cu o antenă de diametru uzual, nu este normal ca semnalul să se întrerupă la primii stropi de ploaie. Dacă aveţi asemena întreruperi de semnal foarte frecvente, este probabil că antena dvs. este dereglată sau de diametru prea mic.
Unii instalatori, din grabă sau neştiinţă, nu reglează antena pe poziţia optimă. Pe de altă parte furnizorii de programe transmise pe satelit de multe ori oferă clienţilor (gratuit) antene subdimensionate, receivere şi LNB-uri de o calitate mediocră, pentru a-şi reduce costurile.
De asemenea, de obicei în urma unor furtuni, poziţia antenei se mai poate deregla puţin. Chiar şi o dereglare a orientării cu numai un grad, în orice direcţie, poate duce la o scădere semnificativă a semnalului util, făcând ca semnalul să fie recepţionat doar în condiţii de cer senin.
Probleme asemănătoare pot apărea şi iarna, mai ales dacă se depune zăpadă pe antenă. Din acest punct de vedere antenele offset, foarte mult folosite în ultima vreme, sunt mai bine protejate împotriva acestui fenomen.
Alte motive pentru care semnalul poate fi slab şi să se întrerupă deseori, pot fi: o defecţiune în partea electronică (LNB, receiver), cablul de proastă calitate, sau compromis, de obicei tot în urma intemperiilor etc.
Dacă aveţi asemenea probleme cu recepţia satelit, ne puteţi contacta.
• Aveţi altă întrebare? Scrieţi-ne şi vă vom răspunde!