Orientarea unei antene spre satelit

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
fb twitter google linkedin vk help
1. Unde se va monta antena?
Introduceţi adresa...
(de ex. bucuresti str popa nan 345)
...sau introduceţi direct
Latitudinе
 °  help
Longitudine
 °  help
sus
Dacă aveți un dispozitiv care permite detectarea poziției (geolocație), și vă aflați chiar în locul unde va trebui montată antena, faceți clic pe butonul "Detectează poziția", de pe hartă.
Vi se va cere acordul pentru detectarea poziției dvs. După ce permiteți detecția poziției, markerul de pe hartă își va actualiza poziția la fiecare câteva secunde. De asemenea, precizia cu care a dost detectată poziția va fi indicată de un cerc suprapus peste hartă.

Asemenea dispozitive includ smartphone-uri, tablete, notebook-uri, chiar și fără GPS.
Dacă dispozitivul folosit conține și un senzor GPS, puteți aștepta un timp, până ce poziția este detectată mai precis, prin GPS. Aceasta cu condiția să nu fiți în interiorul unei clădiri, și să aveți GPS-ul activat.

După ce ați găsit poziția, faceți clic pe același buton, care acum se numește "Nu mai detecta". După aceasta puteți din nou să mutați poziția marker-ului manual, pentru un eventual retuș fin, dacă este cazul.

2. Ce satelit se va recepționa?
Selectaţi din listă...
 
...sau introduceţi direct
Poziţia satelitului

 °  help  
   help

3. Faceți zoom și apoi clic pe poziția exactă unde se dorește a fi montată antena, sau târâți markerul ("picătura") în punctul dorit. Se va afișa o linie, care arată direcția satelitului selectat, în punctul respectiv. Linia este verde dacă satelitul este vizibil la o elevație peste 5°, galbenă, la o elevație între 0°-5°, și roșie, dacă satelitul este sub orizont.

Chiar dacă linia este verde, uneori montajul nu este posibil în locul respectiv: dacă este vorba de un bloc, iar ferestrele și balcoanele apartamentului sunt pe partea opusă față de direcția satelitului, antena va putea fi montată doar pe acoperișul clădirii.

4. Și chiar dacă ferestrele sau balcoanele par a avea vedere către satelitul dorit, este posibil ca între antenă și satelit să existe un obstacol: un copac, o altă clădire etc. Mutați cursorul (pe telefon sau tabletă faceți clic) pe linia ce reprezintă direcţia satelitului, în dreptul unui posibil obstacol, pentru a afişa înălţimea maximă admisibilă a obstacolului faţă de antenă. (Detalii)

sus
Explicaţii suplimentare
Pentru recepţia unui satelit, antena trebuie orientată cu mare precizie pe direcţia satelitului respectiv. Având în vedere că sateliţii geostaţionari se află pe o orbită în jurul Ecuatorului, aceasta înseamnă că se văd din emisfera nordică, deci şi din România, în general pe direcţia sud (unii mai la est, alţii mai la vest). Pentru a recepţiona un satelit trebuie să existe vedere directă spre satelit din punctul unde se va monta antena.

 

geostationary satellite

 

Această pagină reprezintă un "calculator" pentru orientarea unei antene satelit (dishpointer). Deşi pagina este în primul rând destinată publicului din România, se poate face calculul orientării unei antene satelit pentru orice punct de pe glob, şi pentru orice satelit.

 

Pentru calculul azimutului şi elevaţiei satelitului dorit, introduceţi mai întâi adresa sau direct coordonatele geografice, latitudine (valori pozitive pentru latitutine nordică, valori negative pentru latitudine sudică) şi longitudine (valori pozitive pentru longitudine estică, valori negative pentru longitudine vestică). Pentru a găsi exact punctul care vă interesează, porţiunea vizibilă de hartă poate fi mutată pe orice direcţie şi de asemenea scara hărţii poate fi mărită sau micşorată.

 

De asemenea, trebuie să selectaţi un satelit din listă sau să introduceţi direct poziţia orbitală a satelitului, care fiind de fapt longitudinea poziţiei satelitului pe orbita ecuatorială, se conformează aceleiaşi reguli de introducere a longitudinii care s-a explicat mai sus (valori pozitive pentru longitudine estică, valori negative pentru longitudine vestică, sau se pot introduce valori până la 360°, astfel 4° Vest se poate introduce sau ca -4 sau ca 356).

 

Odată introduse datele necesare despre satelit şi coordonatele locului, pentru a vedea direcţia satelitului, trebuie sau să apăsaţi butonul "Afişează", sau să faceţi clic pe hartă în punctul în care ar urma să fie montată antena. Va apărea o linie, care pleacă din punctul respectiv, pe direcţia satelitului. Lângă hartă se vor afişa mai multe informaţii, inclusiv elevaţia la care se vede satelitul.

sus


Posibile obstacole

Pentru a verifica dacă un posibil obstacol (o altă clădire, un copac etc.) aflat pe direcţia satelitului va împiedica sau nu recepţia, mutați cursorul (pe telefon sau tebletă faceţi clic) pe linia care reprezinta direcţia satelitului, în dreptul obstacolului respectiv.

 

obstacles
Un copac poate obtura vederea către satelit, dacă antena este montată prea jos.

 

Se va afişa distanţa obstacolului faţă de presupusa antenă montată în punctul ales, de asemenea elevaţia satelitului, şi diferenţa de înălţime maxim admisibilă (Δhmax) calculată de la nivelul antenei, faţă de obstacol, astfel încât obstacolul să fie totuşi sub elevaţia satelitului.

 

triangle

 

Dacă estimaţi că faţă de locul cel mai înalt în care s-ar putea monta antena, înălţimea relativă a obstacolului faţă de antenă este mai mare decât cea afişată ca maxim admisibilă, satelitul va fi obturat, fiind necesar să se găsească un alt punct pentru montarea antenei. Pentru a verifica orientarea antenei spre acelaşi satelit într-un alt punct apropiat de primul este suficient să faceţi clic pe hartă în noul punct, sau să târâți markerul ("picătura") în noul punct.

sus
Unghiul LNB-ului

 

Majoritatea transmisiilor TV pe satelit folosesc așa zisa polarizare liniară, care în practică poate fi orizontală sau verticală. Aceasta înseamnă că vectorul câmpului electric al undei recepționate de la satelit se află în plan orizontal pentru unele frecvențe, și în plan vertical, pentru alte frecvențe. Pentru recepția optimă, antena de recepție trebuie să fie paralelă cu antena de emisie din satelit. Astfel se elimină complet și semnalele de pe polaritatea cealaltă, care pot fi pe frecvențe apropiate, sau chiar pe aceeași frecvență. Posibilitatea de separare a semnalelor în funcție de polaritate permite practic dublarea numărului de transmisii pe un satelit.

 

polarisation
Polarizarea orizontală și verticală.

 

Însă, deoarece sateliţii sunt pe o orbită circulară concentrică cu Pământul, în jurul ecuatorului, verticala (şi orizontala) satelitului este rotită în funcţie de verticala (şi orizontala) din poziţia satelitului pe orbită. Pentru un observator de pe Pământ, numai satelitul aflat exact la meridianul locului va avea aceeaşi verticală şi aceeaşi orizontală (în Bucureşti este cu bună aproximaţie cazul satelitului BADR4/5/6 aflat la 26° Est), pentru toţi ceilalţi sateliţi verticala va fi rotită, cu atât mai mult cu cât satelitul este mai departe spre est sau spre vest.

 

rods
Antena de recepție se află de fapt în interiorul LNB-ului.
Mai precis, sunt două antene, una pentru polarizare verticală, cealaltă pentru polarizare orizontală.

 

Unghiul LNB-ului (skew angle / tilt angle) este unghiul cu care trebuie rotit LNB-ul pentru ca antenele de recepţie din LNB să fie paralele cu antenele de emisie din satelit, ținând cont de decalajul între verticala satelitului și verticala la locul de recepție.

 


Informațiile următoare sunt valabile în emisfera nordică.
sqewpos
Pentru sateliţii aflaţi la vest faţă de meridianul locului, unghiul de rotaţie afişat va fi pozitiv, iar LNB-ul se va roti în sens invers acelor de ceasornic, privind din fața antenei.

 

sqewneg
Pentru sateliţii aflaţi la est faţă de meridianul locului, unghiul de rotaţie afişat va fi negativ, iar LNB-ul va trebui rotit în sensul acelor de ceasornic, privind din fața antenei.

 

Această operaţiune se efectuează doar pentru semnalele transmise cu polarizare liniară (orizontală / verticală), nefiind necesară pentru polarizarea circulară.

 

La o antenă cu motor, odată cu mişcarea antenei pe curbă se modifică de la sine şi unghiul LNB-ul pentru recepţia optimă a fiecărui satelit.

 

sus

 

 

Căutare în site

 

 

---

 

sus

Dacă v-a ajutat cu ceva acest site, puteți ajuta și dvs. site-ul cu un "like" la Facebook!

 

---

 

 

 

antene