instalare antene satelit

Antene satelit

 

O antenă de satelit este un dispozitiv pentru recepţia semnalului emis de un satelit. În practica recepţiei TV pentru marele public, acesta este întotdeauna un satelit geostaţionar, adică un satelit care se roteşte cu acceaşi viteză ca şi Pământul în jurul axei sale, fiind în acest fel văzut de pe Pământ întotdeauna în acelaşi loc. Astfel, antena pentru recepţia unui satelit de emisie TV poate fi o antenă fixă.

Pentru recepţia mai multor sateliţi însă, se foloseşte o antenă cu motor, care trebuie să poată parcurge cu mare precizie o anumită curbă, de la est la vest, astfel încât să poată fi orientată la un moment dat pe oricare din sateliţii vizibili din punctul respectiv. După cum se poate vedea din imaginea de mai jos, în cazul în care curba antenei (de culoare roşie) nu este perfect aliniată cu curba sateliţilor pe cer, se vor recepţiona doar câţiva sateliţi, unde curbele coincid.


Curba sateliţilor pentru o antenă cu motor

Din punct de vedere al geometriei există antene parabolice, a căror formă este o parabolă (mai exact un parabolid de rotaţie), în al cărei focar se plasează elementul de recepţie, numit LNB. Din punct de vedere strict, antena este de fapt în interiorul LNB-ului, iar ceea ce numim în mod uzual antenă este de fapt doar un reflector. Cele mai răspândite antene parabolice sunt antenele prime-focus şi antenele offset.


Antena offset şi prime-focus

În sfârşit un alt tip de antenă apărută mai de curând este antena flat-panel (panou plat).


Antena flat-panel

 

 

Vezi şi:

Antena offset
Antena prime-focus
Antena flat-panel
LNB

 

 

 

 

 

 

 

Căutare în site