Multiswitch
Un multiswitch se foloseşte pentru recepţia comunitară la mai multe televizoare şi / sau recepţia simultană a mai mulţi sateliţi. În varianta cea mai simplă acesta are patru intrări pentru cele patru game ale unui satelit şi un număr mai mic sau mai mare de ieşiri, pentru tot atâtea receivere. Fiecare ieşire se comportă ca un LNB dedicat receiverului care este conectat la acea ieşire, recunoscând comenzile trimise de receiver către LNB pentru comutarea gamei de frecvenţă. O variantă şi mai complexă permite conectarea la intrări a semnalelor de la mai mulţi sateliţi (2,3,4 sau chiar mai mulţi), în această situaţie receiverele comandă şi satelitul care se doreşte a fi recepţionat la un moment dat. Această din urmă comandă este dată conform standardului DiSEqC, elaborat de organizaţia Eutelsat, cu care sunt compatibile toate receiverele moderne.
Exemplu de multiswitch
În general, un multiswitch are şi o intrare suplimentară pentru semnalul TV, care poate fi astfel mutiplexat şi transmis pe acelaşi cablu cu semnalul satelit. În acest caz la fiecare punct de recepţie trebuie prevăzute prize separatoare TV / satelit.
Denumirea unui multiswitch este dată de numărul de intrări şi ieşiri, astfel un multiswitch pentru 1 satelit (4 game) + 1 intrare TV (în total 5 intrări) şi cu 12 ieşiri, se numeşte multiswitch 5/12. În mod similar un multiswitch pentru 4 sateliţi (16 game) + 1 intrare TV, şi cu 16 ieşiri se va numi multiswitch 17/16
LNB quattro conectat la un multiswitch 5/12
Din punct de vedere constructiv, LNB-urile twin / quad / octo au de fapt la bază un LNB quattro urmat de un mic multiswitch cu 2 / 4 / 8 ieşiri, multiswitch care este încorporat în carcasa LNB-ului.
Vezi şi:
LNB quattroReceiver