instalare antene satelit

Comutator DiSEqC

 

Comutatoarele DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control switch) sunt nişte componente ale unei instalaţii de recepţie satelit care permit comutarea între două sau mai multe antene, de obicei fixe, fiind o alternativă la antenele cu motor, în cazul în care se doreşte recepţia unui număr limitat de sateliţi.

În forma cea mai simplă un comutator DiSEqC primeşte la intrare semnalul de la 2 antene şi livrează la ieşire semnal către receiver. De remarcat că toate receiverele de satelit moderne sunt compatibile cu standardul DiSEqC şi pot comanda comutarea pe satelitul dorit în mod automat la schimbarea canalelor de către utilizator.


Comutator DiSEqC 2x1 şi schema de conectare

În versiunea 1.0 a standardului DiSEqC se pot comuta până la 4 antene. Versiunea 1.1 creşte numărul acestora la 16. Au fost elaborate şi versiunile 2.0 respectiv 2.1, care adaugă şi posibilitatea de comunicare inversă, de la comutatoarele DiSEqC spre receiver, în rest toate specificaţiile corespunzând cu versiunile 1.0 respectiv 1.1.


Avantajul unei instalaţii cu mai multe antene fixe şi comutatoare DiSEqC faţă de o antenă cu motor este că se poate extinde la mai multe televizoare, iar comutarea între sateliţi se face instantaneu, fără a fi necesar să se aştepte mişcarea antenei de la un satelit la altul. Dezavantajul este că nu se poate recepţiona decât un număr limitat de sateliţi, de asemenea la un număr mai mare de sateliţi instalaţia cu multe antene şi comutatoare DiSEqC devine prea scumpă, în acest caz dacă se doreşte recepţia la un singur televizor este totuşi mai indicată o antenă cu motor.

Uneori se poate simplifica instalaţia, folosind mai multe LNB-uri pe o singură antenă, pentru recepţia unor sateliţi apropiaţi.


Instalaţie cu numai 2 antene, pentru 8 sateliţi şi 2 receivere

În unele cazuri se poate alege între o instalaţie cu multiswitch şi una cu mai multe comutatoare DiSEqC care oferă aceeaşi funcţionalitate. De obicei se optează pentru varianta cu preţul cel mai scăzut într-o situaţie dată, deşi pot exista şi considerente de performanţă: uneori este de preferat folosirea unui multiswitch, care aflându-se de obicei în apropierea antenei, având propria sursă de alimentare (spre deosebire de comutatoarele DiSEqC care se alimentează de la receiver) şi alimentând şi LNB-urile, asigură o funcţionare mai bună la o instalaţie cu lungimi mari de cablu, pe care se poate pierde tensiunea în varianta în care toate alimentările sunt lăsate în grija receiverului aflat la mare depărtare de antenă.

 

Vezi şi:

Multiswitch
Montura H-H
LNB twin / quad / octo

 

 

 

 

 

 

Căutare în site