instalare antene satelit

Montura H-H

 

Monturile H-H sunt un tip nou de motor care se foloseşte din ce în ce mai mult în ultima vreme pentru motorizarea unei antene de satelit. Au avantajul că înlocuiesc trei componente dintr-o instalaţie clasică de antenă cu motor, atât montura polară, cât şi motorul (actuatorul) şi poziţionerul, având în felul acesta un preţ competitiv.


Exemplu de montură H-H

Singurul dezavantaj este că o montură H-H nu se poate folosi decât la antene cu diametrul sub 1,20m, însă  în ultima vreme semnalele de la sateliţi au devenit mult mai puternice şi oricum nu se mai prea folosesc antene de diametre mari decât în cazuri speciale.

Pentru comanda mişcării antenei se foloseşte direct receiverul de satelit, toate receiverele moderne având posibilitatea să comande direct o montură H-H.

Comunicarea între receiver şi montura H-H se face pe acelaşi cablu coaxial pe care vine semnalul de la antenă la receiver. Comenzile către montura H-H trebuie să respecte standardul DiSEqC 1.2, elaborat în acest scop de organizaţia Eutelsat. Există şi standardul DiSEqC 2.2, care dacă este implementat în ambele dispozitive, permite comunicarea şi în sens invers, de la montura H-H spre receiver.


Antenă cu montură H-H

O altă posibilitate de comandă a motoarelor H-H este folosirea standardului USALS (Universal Satellites Automatic Location System - sistem universal automat de găsire a sateliţilor) elaborat de firma italiană STAB, numit deasemenea (neoficial) DiSEqC 1.3, GoToX sau GoToXX, dacă şi receiverul şi montura H-H sunt compatibile cu acesta. În acest caz după reglarea corectă a antenei, este suficient să se introducă în receiver coordonatele locului (latitudine, longitudine) şi toţi sateliţii vor fi găsiţi în mod automat.

Însă chiar dacă funcţia aceasta de găsire automată a sateliţilor nu este disponibilă, odată ce sateliţii au fost găsiţi şi memoraţi printr-o căutare manuală, ulterior la comutarea de pe un canal pe altul, antena se va mişca automat şi de pe un satelit pe altul, dacă este cazul, fără nici o altă comandă din partea utilizatorului.

 

Vezi şi:

 

Multiswitch
Comutator DiSEqC
Receiver

 

 

 

 

 

 

 

Căutare în site